Retkeilymedia Ahola

Olen metsien poika nimeltä Joel Ahola. Käyntikortissani lukee retkeilytoimittaja, mutta tilanteesta riippuen voin käyttää myös termejä tietokirjailija, eräopaskouluttaja, valokuvaaja, esitelmöijä, asiantuntija, konsultti tai vaikkapa kartoittaja. Eli melkoinen luonnon ja retkeilyn sekatyömies.

Tarinoiden muodossa pääset mukaan taipaleilleni etenkin Retki-lehdessä, jonka vakinaisena avustajana olen työskennellyt jo vuodesta 2005. Kirjoitan lehteen niin matkakertomuksia ja kohde-esittelyjä kuin varustetestejä ja syväluotaavia reportaaseja retkeilyyn liittyvistä ilmiöistä.

Retkeilyoppaiden kirjoittaminen on yksi intohimoistani. Olen tehnyt etenkin Karttakeskukselle ulkoilukarttoihin perustuvia oppaita. Maanmittauksen diplomi-insinöörinä omaan kartografiset tiedot ja taidot, joita olen päässyt hyödyntämään ulkoilukarttojen päivityksissä, niihin painettavan tiedon keruussa sekä reittien kartoituksessa. Kartantekijänä piirrän lisäksi Retki-lehden kohdeartikkeleiden kartat, joita on käytetty myös muiden lehtien sivuilla.


Kuvitan omat artikkelini ja kirjoittamani oppaat. Kaivan mielelläni kymmenien tuhansien valokuvien arkiostostani sopivia otoksia myös retkeilykirjoihin, lehtiin, esitteisiin ja mainoksiin. Olen viettänyt viime vuosina jopa 70 yötä maastossa, ja retkeilykilometrejä on kertynyt helposti 2000 vuodessa, joten kuva-arkistoni on varsin kattava retkikohteiden, liikkumismuotojen, tunnelmien, sääolojen, maisemien ja luontonähtävyyksien osalta.

Kokemuksiani ja taitojani retkeilystä pääsen jakamaan Kiljavan opiston erä- ja luonto-oppaan koulutusohjelman opiskelijoille, sillä olen työskennellyt tulevien eräoppaiden vierailevana kouluttajana vuodesta 2016. Retkeilyn asiantuntijana teen ulkoilualueille reittisuunnittelua, opaskarttoja ja opastussuunnitelmia viitoituksesta alkaen. Työsarkaani ovat esimerkiksi Helsingin kaupungin liikuntaviraston ulkoilualueet Nuuksion järviylängöllä.

Olen tottunut messuesiintyjä niin myyntitiskin takana kuin lavalla esityksiä pitäen. Suosituimmat esitykseni ovat käsitelleet kirjoittamieni oppaiden kuvaamia seutuja, mutta asiantuntemuksella olen kertonut innostuneelle yleisölle myös tutkimusmatkastani Etelämantereelle, työmatkaretkeilystä ja retkeilyvälineiden testaustoiminnasta.

Retkeilymedia Aholan kotipaikka on Espoossa, mutta työmaana koko Suomi – ennen ulkomaille suuntaamista.