Joel Ahola

Olen syntynyt Satakunnassa keskellä suvea 1976. Kahden päivän ikäisenä pidin isän ja äidin kanssa kisastudiota kotona ja kannustimme Lasse Virenin Montrealin olympialaisten 10 000 metrillä voittoon.

Luonto ja retkeily kuuluivat jo pikkupoikana lempiharrastuksiini. Vietimme kesät mökillä luonnon helmassa ja talvellakin veri veti isän seuraksi metsälle ja kalaan. Näillä eräreissuilla oivalsin monta viisautta retkeilystä ja luonnossa liikkumisesta. Tärkeimpänä oppina pidän luonnon kunnioittamista ja nöyränä kulkemista.

Nuoruus kului metsissä suunnistuskartan kanssa juosten tai muille karttaa piirtäen. Kartat veivät minut opiskelemaan pahimpaan ruuhkaan Kehä I:n sisäpuolelle.

Pääkaupungin vilske ajoi minut ensimmäiselle tunturivaellukselleni, jonka aikana sekosin täysin retkeilyyn. Lapinhulluutta tai ei, mutta ensireissun jälkeen olen kantanut rinkkaa tai vetänyt ahkiota melkein kaikissa pohjoisen erämaissa.

Kotimaan kohteiden koluamiseni levisi kulovalkean tavoin koko Suomen alueelle, joten tutuiksi ovat tulleet kahta lukuun ottamatta kaikki 40 kansallispuistoamme. Perämeren kansallispuisto ja Etelä-Konnevesi puuttuvat vielä listaltani. Molempia olen jo sivuuttanut, mutta varsinainen tutustumisvaellus vielä odottaa.


Pohjolan retkeilypolkujen lisäksi olen taivaltanut rinkan kanssa jokaisella mantereella. Mielenkiintoisimmaksi kaukokohteekseni nostan Etelämantereen, jossa vietin runsaat kaksi kuukautta tutkimusmatkalla. Kansainvälistä näkemystä retkeilyyn olen saanut myös Himalajan vuoripoluilta, Afrikan savanneilta, Etelä-Amerikan viidakoista sekä Australian kuumuudesta.

Maanmittauksesta kehkeytyi minulle vuosien saatossa leipätyö. Tutkin satelliittipaikannusta Geodeettisessa laitoksessa vuosina 2000–2009, mutta runsaat retket ja kirjoitusharrastus tekivät minusta vähitellen päätoimisen retkeilytoimittajan ja tietokirjailijan. Artikkeleita rustaan etenkin Retki-lehteen ja retkeilyoppaitani kustantaa pääasiassa Karttakeskus. Pääsen hyödyntämään maanmittarin ja retkeilyasiantuntijan taitojani ulkoilukarttoja piirtäessäni ja ulkoilualueiden opastussuunnitelmia laatiessani.

Retkeily ja luonto kuuluvat elämäni tärkeimpiin asioihin. Niiden edelle yltävät vain Jumala sekä ihana vaimoni ja suloiset tyttäreni. Onneksi koko perhe on helppo houkutella mukaan retkelle, ja Raamattukin neuvoo meitä elämän taipaleelle:

”Katsokaa siis tarkoin, kuinka vaellatte: ei niin kuin tyhmät, vaan niin kuin viisaat.”
Kirje Efesolaisille 5:15 (vuoden 1938 käännös)